Πρίγκηπος, Μητροπολιτικός ναός Αγίου Δημητρίου = Buyukada Saint Demetrios Cathedral church : αποκατάσταση εικόνων και τέμπλου = restoration of the icons and iconostas - Καζαμία-Τσέρνου, Μαρία Ι. (Ε. Μ. Μάνος, 2009)
Οι εικόνες του ναού του Αγίου Δημήτριου έχουν να επιδείξουν θεματική και τεχνοτροπική πολυμορφία. Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία τους παρατηρείται σταθερή προτίμηση στην απεικόνιση μεμονωμένων μορφών αγίων και στην απουσία πολυπρόσωπων αφηγηματικών παραστάσεων. Οι εικονιζόμενοι άγιοι προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της ορθόδοξης ανατολής (Κυριακή, Μαρίνα, Μηνάς, Γεώργιος) και κατέχουν σημαντική θέση στη λαϊκή θρησκευτική συνείδηση ως ιαματικοί (Παντελεήμων, Ερμόλαος, Κυριακή) ή ως στρατιωτικοί, προασπιστές της πίστης (Δημήτριος, Γεώργιος, Μηνάς). Είναι ενδεικτικό ότι για αρκετούς απ' αυτούς (Μαρίνα, Προφήτης Ηλίας, Παντελεήμων, Ερμόλαος) υπήρχαν μονές και ναοί αφιερωμένοι στο όνομά τους στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκηδόνας, στη Μητρόπολη της οποίας ανήκαν μέχρι το 1924 τα Πριγκηπόννησα.