Ροζέτα - Ewing, Barbara (Μοντέρνοι Καιροί, 2007)
Την ονόμασε Ροζέτα, σαν τη γρανιτένια στήλη που βρέθηκε κοντά στις εκβολές του Νείλου. Ο σερ ¶ρθουρ Χολ είχε εμφυσήσει στην μικρή του κόρη την αγάπη του για την Αίγυπτο. Νύχτες καθόταν σκυμμένη πάνω από βιβλία μελετώντας ιερογλυφικά. Λάτρευε τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας και ονειρευόταν με την ξαδέλφη της Φάνι να ταξιδέψουν στα μέρη εκείνα. Λονδίνο, αρχές του 19ου αιώνα. Ο πλούσιος γάμος της Ροζέτα με το γοητευτικό πλοίαρχο Χάρι Φάλον σφραγίζει ένα νεανικό έρωτα. Όμως ο αιφνίδιος θάνατος του στο Αμπουκίρ, κατά την περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων, τυλίγεται από ένα μυστήριο κι εκείνη έρχεται αντιμέτωπη με την υποκρισία της υψηλής κοινωνίας. Η μοίρα την ωθεί στο Παρίσι, στην αγκαλιά ενός Γάλλου αρχαιολόγου.