Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί - Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, 1964- (Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων : Οικολογήματα, 2008)
Ένα βιβλίο όπου τα πουλιά αναλαμβάνουν δράση και αφυπνίζουν τα παιδιά, έτσι ώστε μαζί να βοηθήσουν το δάσος που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι να σωθεί. Οι δραστηριότητες θα έχουν σχέση με την αναδάσωση, τη δεντροφύτευση και τη φυσική αναβλάστηση των καμένων δασών αλλά και με το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δάση μας από τη φωτιά. H νέα σειρά "ΟΙΚΟλογήματα" με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα μεγάλα ζητήματα του περιβάλλοντος. Η σειρά απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 11 ετών. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει ένα εικονογραφημένο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου σχετικό με κάποιο σημαντικό οικολογικό θέμα. Επίσης, περιλαμβάνει δραστηριότητες που γράφει η Βασιλική Νίκα με στόχο την ανάπτυξη δράσεων στην καθημερινή ζωή. Κάθε βιβλίο περιέχει επίσης τραγούδια που συμπυκνώνουν το νόημα του κάθε βιβλίου και γίνεται εύκολα από τα παιδιά θεατρική παράσταση. Στόχος των ΟΙΚΟλογημάτων είναι να κάνουν τους μικρούς αναγνώστες να αλλάξουν στάσεις και συνήθειες γύρω από το περιβάλλον, έτσι ώστε να γίνουν αυριανοί ενημερωμένοι πολίτες που θα ζουν σε αρμονία με τη φύση.