Τα μοναστήρια του Στρυμόνα και της Ροδόπης - Pavlikianov, Cyril (Αγιορείτικη Βιβλιοθήκη, 2008)
Όλος ο ιστορικός, αρχαιολογικός και θρησκευτικός πλούτος μιας περιοχής που φιλοξενεί 200 μοναστήρια και εκτείνεται στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Ιστορία, αρχεία, αρχιτεκτονική, τέχνη, μοναστικός βίος, παρουσιασμένα από ειδικούς αρχαιολόγους και πανεπιστημιακούς, με πλούσια εικονογράφηση και χάρτες. Ένα βιβλίο-τεκμήριο της ικανότητας του μοναχισμού να δίνει έμφαση στην ομοιότητα και την ενότητα των λαών και όχι στην απόσταση και τη διαφορετικότητα. Ένας χρηστικός οδηγός περιήγησης κατά μήκος του Στρυμόνα, από τις εκβολές του έως τη Σόφια, και γύρω από την οροσειρά της Ροδόπης, από τον Νέστο έως τον Έβρο.