Ο άρχοντας της Πετρούπολης - Coetzee, J.M., 1940- (Νεφέλη/Ξένη πεζογραφία, 1999)
Ο Φ.Ντοστογιέφσκι βρίσκεται στη Δρέσδη όταν μαθαίνει για το θάνατο του Πάβελ, θετού γιού του. Με την επιστροφή του στην Πετρούπολη, προσπαθεί να συναντήσει τους ανθρώπους που εκείνος συναναστρεφόταν και να διερευνήσει τις άγνωστες συνθήκες του θανάτου του. Η επίσημη εκδοχή είναι η αυτοκτονία ενώ οι αναρχικοί φίλοι του θύματος πιστεύουν οτι δολοφονήθηκε από την μυστική τσαρική αστυνομία. Μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που γνώρισαν τον Πάβελ ανακαλύπτει και ο ίδιος τον γιό του. Εγκλωβισμένος λοιπόν σ'ένα πλέγμα ενοχής και θλίψης για το χαμό του Πάβελ επανεξετάζει τη "σχέση" του μαζί του, όσο και την προσωπική του στάση απέναντι στην κοινωνική αναταραχή που επικρατεί στην παρηκμασμένη τσαρική Ρωσσία.