Οι θεσμοί της Φραγκοκρατίας = The institutions of the frankokratia : η λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως και το λατινικό βασίλειο της Θεσσαλονίκης - Hendrickx, Benjamin (Αντ. Σταμούλης, 2007)
O Benjamin Hendrickx επιφανής μεσαιωνολόγος, βυζαντινολόγος, με πολύχρονη επιστημονική ερευνητική θητεία στο Βέλγιο, στην Ελλάδα και, κυρίως, στη Νότια Αφρική θεωρείται διεθνώς εκ των αυθεντιών σε θέματα γύρω από τη μελέτη των πηγών, των θεσμών, των εγγράφων και άλλων ιστορικων ζητημάτων που σχετίζονται με την Αυτοκρατορία της "Ρωμανίας", μαζί με τους παλαιότερους Ernst Gerald Jean Longnon και Robert Lee Wolff καθώς και τον σύγχρονο Antonio Carile. Τα σχετικά με τη Λατινική Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως δημοσιεύματά του έχουν κατ' επανάληψη χρησιμοποιηθεί ως βασικά βοηθήματα σε πληθώρα βιβλίων, μελετών και άρθρων που σχετίζονται με παρεμφερή ιστορικά θέματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με άλλα δημοσιεύματα του, που χρησιμοποιούνται και αναφέρονται εκτενώς στη διεθνή βιβλιογραφία. Οι ποικίλες περί της Λατινικής Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως συμβολές του καλύπτουν με άκρα επιστημοσύνη και εμβριθή τεκμηρίωση ένα σημαντικό κεφάλαιο της μεσαιωνικής περιόδου, που σχετίζεται άμεσα με τη μεσαιωνική ελληνική ιστορία: τους πολιτικοστρατιωτικούς θεσμούς της πρώιμης Λατινοκρατίας στην Ελλάδα. Στον τόμο αυτό με την επανέκδοση της πρώτης εκτενούς μελέτης, που παραμένει βασικό έργο παραπομπής πάνω από 35 χρόνια μετά την α' έκδοσή της (1970), αλλά και των υπόλοιπων συμβολών που ακολουθούν, ο ερευνητής της πρώιμης Λατινοκρατίας του Βυζαντίου έχει τώρα στη διάθεση του ένα πολύτιμο βοήθημα, που κατά τη γνώμη μας θα μπορούσε να θεωρηθεί "thesaurus bibliographicus". Αλέξιος Γ. Κ. Σαββίδης