Η νύχτα της Βεγγάλης : μυθιστόρημα - Eliade, Mircea, 1907-1986 (Λογοτεχνία, 1988)
το 1907 στο Βουκουρέστι (Ρουμανία) ο Μιρσέα Ελιάντ έζησε στις Ινδίες από το 1928 έως το 1932, προετοίμασε μια διδακτορική διατριβή πάνω στη γιόγκα, και δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου από το 1933 έως το 1940. Μορφωτικός ακόλουθος στο Λονδίνο και κατόπιν στη Λισσαβώνα γίνεται από το 1945 επίτιμος καθηγητής στην Εcole des Ηautes Etudes στο Παρίσι και αρχίζει τότε να γράφει κατ' ευθείαν στα γαλλικά. Στη συνέχεια διδάσκει σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και, το 1957 παίρνει την έδρα της ιστορίας πων θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Πέθανε το 1986. Το έργο του περιλαμβάνει μυθιστορήματα όπως Η νύχτα της Βεγγάλης, Da Τorêt interdite (Το απαγορευμένο δάσος), και Ιε ναϊΙΙοπιπηe et Τoficies (Ο γέρος και ο αξιωματικός) αλλά έχει γράψει και έργα που τον καθιστούν αυθεντία στον τομέα της ιστορίας των θρησκειών όπως Le sacré et le profane, (Το ιερό και το βέβηλο) La nostalgie des origines (Η νοσταλγία της πρώ της αρχής κ.ά. Στο εξώφυλλο. Λεπτομέρεια από πίνακα του Ghulam ΑΙ ΚΙnan