Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν : μυθιστόρημα - Hrabal, Bohumil, 1914-1997 (Λογοτεχνία, 1995)
Ένας μικρός σταθμός στη Βοημία, κατά τον πόλεμο. Ένας δόκιμος αποπειράται να κόψει τις φλέβες του, από ερωτική απογοήτευση. Ένας υπασπιστής του σταθμάρχη επωφελείται από τη νυχτερινή βάρδια και γεμίζει σφραγίδες τους γλουτούς μιας όμορφης τηλεγραφήτριας. Υπάρχει όμως στο βιβλίο και ο ηρωισμός, η θυσία, η αντίσταση. Ο Χράμπαλ είναι από τους μεγαλύτερους δημιουργούς σε μια χώρα που πρόσφερε τόσο πλούτο στην παγκόσμια λογοτεχνία.