Ο μυστικός πράκτορας : μυθιστόρημα - Conrad, Joseph, 1857-1924 (Λογοτεχνία, 1995)
Από τα σπέρματα μιας πραγματικής απόπειρας, που έγινε στα 1894, με σκοπό να ανατιναχτεί το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, ο Κόνραντ έπλασε μια συναρπαστική ιστορία που ηλεκτρίζει τον αναγνώστη. Ο κόσμος του `Μυστικού πράκτορα` -ένας κόσμος της νομιμότητας και της τάξεως, γεμάτος διεφθαρμένους πολιτικούς και αστυνομικούς- καθρεφτίζεται γελοιογραφικά στον αντίστοιχό του υπόκοσμο, σ` ένα ζοφερό τοπίο γεμάτο τρομοκράτες όπου κατοικούν, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής, που κουβαλάει πάντα στην τσέπη του έναν εκρηκτικό μηχανισμό και ο Φέρλοκ, κατάσκοπος μιας ξένης πρεσβείας, χαφιές της αστυνομίας και συνάμα `ευυπόληπτος οικογενειάρχης`. Απωθητικά πρόσωπα και αμοραλιστικές καρικατούρες συνεργάζονται για να σχηματίσουν μια μαύρη σάτιρα της αγγλικής κοινωνίας των αρχών του αιώνα. Τα οστά αυτής της ιστορίας, `γεγυμνωμένα`, φτιάχνουν ένα `φρικιαστικό σκελετό` όπως παραδέχεται ο Κόνραντ· ωστόσο, `Ο μυστικός πράκτορας` είναι το πιο καυστικό σε χιούμορ κι ίσως το πιο δημοφιλές βιβλίο του συγγραφέα του `Λόρδου Τζιμ`, του `Νοστρόμο` κ.α. που τον τοποθετούν ανάμεσα στους κλασικούς του ευρωπαϊκού νατουραλισμού.