Φερνάντο Μποτερό - Hanstein, Mariana (Taschen : Γνώση, 2004)
Τον Ιούνιο του 1951 ένας τολμηρός φωτογράφος εξέθεσε στο στούντιό του, στην Μπογκοτά, 25 έργα, στα οποία περιλαμβάνονται υδατογραφίες, σχέδια και ελαιογραφίες ενός άγνωστου καλλιτέχνη, νεοφερμένου στην πρωτεύουσα από την επαρχία. Η επιτυχία του στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε μέτρια, αλλά όχι αποκαρδιωτική. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, ο Leo Matiz -αυτό ήταν το όνομα του φωτογράφου- οργάνωσε νέα έκθεση με έργα του ίδιου καλλιτέχνη. Αυτή τη φορά η επιτυχία ήταν τεράστια και όλα τα έργα πουλήθηκαν. Εκείνο τον καιρό κανείς από τους εμπλεκόμενους, ούτε ο ερασιτέχνης έμπορος έργων τέχνης, ούτε ο καλλιτέχνης, ούτε βέβαια και οι αγοραστές, μπορούσαν να φανταστούν ότι ο 19χρονος Φερνάντο Μποτέρο από το Μεντεγίν θα γινόταν μια μέρα ο πιο φημισμένος ζωγράφος της Λατινικής Αμερικής.