Αρχαίο ερωτικό και συμποσιακό λεξιλόγιο : επιλεκτική συλλογή σε πρώτη μορφή και οπωσδήποτε ημιτελή όρων και εκφράσεων ιδιωματικών και μη πού σχετίζονται με την ερωτική και την εν γένει ηδονική ζωή των αρχαίων Ελλήνων - Μανθούλης, Ροβήρος Α., 1929- (Εξάντας, 1999)
Το παρόν λεξικογραφικό βοήθημα αποτελεί σημαντική συμβολή στην προσέγγιση του λεξιλογίου των αρχαίων προγόνων μας, τόσο για την πρωτοτυπία του, όσο και για την πρακτική του αναγκαιότητα, αφού έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στη σχετική βιβλιογραφία. Χωρίζεται σε δύο ενότητες, το ερωτικό και το συμποσιακό λεξιλόγιο, καθεμιά από τις οποίες, εκτός από το καθαρά λεξικογραφικό τμήμα, περιλαμβάνει και συμπληρωματικές πληροφορίες και σχόλια. Το ερωτικό λεξιλόγιο εμπλουτίζεται από μια εμβριθέστατη παράθεση συνωνύμων και μεταφορικών ανταλλαξίμων για επίμαχες λέξεις (ανδρικά και γυναικεία σεξουαλικά όργανα, συνουσία, επιβήτορας, παιδεραστής, κίναιδος κ.ά.), αναφορά στην αρχαία αργκό και ιδιαίτερα στη γλώσσα του Αριστοφάνη, στοιχεία για τις διασημότερες εταίρες κ.λ.π. Το συμποσιακό λεξιλόγιο συμπληρώνουν ένας κατάλογος αρχαίων εδεσμάτων, οδηγίες μαγειρικής, στίχοι για διάφορα εδέσματα, παραθέματα συγγραφέων για τον οίνο και το ύδωρ, γενικά στοιχεία για τα συμπόσια κ.λ.π. Χωρίζεται σε δύο ενότητες, το ερωτικό και το συμποσιακό λεξικό. Το ερωτικό λεξιλόγιο εμπλουτίζεται απο μια εμβριθέστατη παράθεση συνωνύμων και μεταφορικών ανταλλαξίμων για επίμαχες λέξεις (ανδρικά και γυναικεία σεξουαλικά όργανα, συνουσία, επιβήτορας, παιδεραστής, κίναιδος κ.ά.) αναφορά στην αρχαία αργκό και ιδιαίτερα στη γλώσσα του Αριστοφάνη, στοιχεία για τις διασημότερες εταίρες κ.λπ. Το συμποσιακό λεξιλόγιο συμπληρώνουν ένας κατάλογος αρχαίων εδεσμάτων, οδηγίες μαγειρικής, στίχοι για διάφορα εδέσματα, παραθέματα συγγραφέων για τον οίνο και το ύδωρ, γενικά στοιχεία για τα συμπόσια κ.λπ. Γ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)