Άπαντα. - Βουτυράς, Δημοσθένης, 1871-1958 (Δελφίνι, 1994)
Πολλοί βοήθησαν για να φτάσει η στιγμή της επανέκδοσης του έργου του Δημοσθένη Βουτυρά. Η κόρη του πρώτα απ' όλα, κυρία Θεώνη Βουτυρά-Στεφανοπούλου, με τις πληροφορίες και τις αναμνήσεις της, με την αφιλοκερδή παραχώρηση των δικαιωμάτων της έκδοσης, με τα πορτραίτα του πατέρα της που έχει ζωγραφίσει και θα κοσμούν πολλούς από τους τόμους των Απάντων, με τη φιλοξενία της, τη ζωντάνια της και αυτό το κάτι που μεταφέρει από τον πατέρα της στην έκφραση, τη μορφή και το πάθος της "να σπουδάζει τους ανθρώπους". Ο Μάνος Χαριτάτος και το ΕΛΙΑ, όπου φυλάσσεται το Αρχείο του Βουτυρά μετά από δωρεά της κυρίας Θεώνης, με τη γνωστή και μεγάλη διαθεσιμότητα στην εξυπηρέτηση της έρευνας. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, για λόγους που εξηγούνται στην Εισαγωγή του τόμου. Ο Γιώργος Γαλάντης και το περιοδικό Διαβάζω, που τόλμησαν ένα αφιέρωμα στον απωθημένο Βουτυρά τον Νοέμβριο του 1992, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναθεώρηση του πρωτοποριακού έργου του. Η Βέρα Βασαρδάνη και ο Γιάννης Μπασκόζος, η πρώτη με την πολύχρονη έρευνα πάνω στο έργο του Βουτυρά, και οι δύο με τη επιμέλεια του σχεδιασμού και της πραγματοποίησης του αφιερώματος του Διαβάζω. Και οι δύο, άλλωστε, συμμετέχουν στην έκδοση αυτή των Απάντων με την ευθύνη της επιμέλειας ορισμένων τόμων. Ο πατέρας μου, ο φίλος μου Νίκος Κουμέλης, ο κύριος Ματιάτος από το υποθηκοφυλακείο Πειραιώς, η συμβολαιογράφος Πειραιώς κυρία Μαρία Ιωαννίδου-Βλαχάκου και η κυρία Νατάσα Παπαδόδημα, με την ουσιαστική βοήθειά τους για το ξεκαθάρισμα των ασαφειών της πρώιμης βιογραφίας του Δημοσθένη Βουτυρά. Η Ρούλα Γκρέκου και ο Λάκης Παπαστάθης για τη βοήθειά τους στην ερευνά. Ο Νίκος Αξαρλής με πληροφορίες που μου πρόσφερε και με τη γενικότερη υποστήριξη στην προσπάθεια. Η Λητώ Τσεκούρα με την ορθογραφική και γλωσσική επιμέλεια στο πνεύμα αυτού που έγραφε ο Λίχτενμπεργκ: "Υπάρχει μια αληθινή και μια τυπική ορθογραφία". Ο Λευτέρης Δανίκας για τις ουσιαστικές παρατηρήσεις του πάνω σε ένα τμήμα της εισαγωγής. Ο Θοδωρής Στεφανόπουλος, που συνέβαλε αποφασιστικά στη μορφή της σελίδας και του βιβλίου. Ο Πέτρος Σταθάτος και οι εκδόσεις Δελφίνι, τέλος, που ανέλαβαν την ευθύνη και το κόστος ενός μεγάλου και δαπανηρού εκδοτικού εγχειρήματος υψηλής ποιότητας. Χάρη σ' αυτούς αρχίζει να πέφτει φως στο συννεφιασμένο τοπίο της λογοτεχνίας μας.