Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα = Konstantinos Karamanlis in the twentieth century : διεθνές επιστημονικό συνέδριο, Ζάππειο Μέγαρο 5-9 Ιουνίου 2007 = conference, Zappeion Athens 5-9 June 2007 - Μπότσιου, Κωνσταντίνα Ε.; Σβολόπουλος, Κωνσταντίνος Δ.; Χατζηβασιλείου, Ευάνθης, 1966- (Ίδρυμα "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής", 2008)
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το έργο του και σας καλωσορίζω, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, στον ιστορικό τούτο χώρο, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας και την βαριά παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αφορμή για τη συνάντησή μας εδώ είναι η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Μακεδόνα πολιτικού. Σκοπός της συνάντησης είναι να μελετηθεί και να αναλυθεί η προσωπικότητα και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέσα στο ελληνικό και διεθνές πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε και το οποίο συνδιαμόρφωσε. Η συμμετοχή πλέον των 160 διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποδεικνύει το μέγεθος του εγχειρήματος. Αξίζει, να σημειώσω ότι κάτι τέτοιο επιχειρείται στη χώρα μας για πρώτη φορά και αποδεικνύει την προσήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή στην επιστημονική έρευνα.