Η Αραβία και οι Άραβες : από την εποχή του χαλκού μέχρι το Ισλάμ - Hoyland, Robert G., 1966- (Οδυσσέας, 2009)
Ποια χώρα κυβερνούσε η θρυλική βασίλισσα του Σαβά; Πότε πρωτοεμφανίζονται οι Άραβες ως λαός; Αν και οι Άραβες αναφέρονται στα βιβλικά και ασσυριακά κείμενα από τον 9ο μέχρι τον 5ο αι. π.Χ., όπου εμφανίζονται ως νομάδες ποιμένες και πολεμιστές που ζουν στη Συριακή Έρημο, οι αιώνες της προϊσλαμικής αραβικής ιστορίας είναι ελάχιστα γνωστοί (και όχι μόνο στη Δύση). Ο Robert G. Hoyland συνθέτει στοιχεία από διαφορετικές πηγές - κείμενα, ποιήματα, ιστορικές αναφορές, αρχαιολογικά ευρήματα κ.ά. - για να μας παρουσιάσει αυτή την άγνωστη ιστορική περίοδο και να μας δώσει λεπτομέρειες για την οικονομία, την κοινωνία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική της Αραβίας και των κατοίκων της.