Μεγάλοι Έλληνες : Γεώργιος Παπανικολάου. - Ζάχου, Κωνσταντία (Σκάι, 2009)
Καθιερώθηκε ως ιδρυτής μιας νέας ιατρικής ειδικότητας, της Κυτταρολογίας, γεγονός το οποίο συνοδεύτηκε από μια τόσο σπουδαία κλινική εφαρμογή, που σπάνια συναντά κανείς στη ζωή ενός ερευνητή. Το έργο του έχει διαχρονική αξία, καθώς έσωσε, σώζει και θα σώζει αναρίθμητες ζωές. Το Pap-Test αποτελεί το ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δεύτερο σε συχνότητα τύπου καρκίνου και τρίτης αιτίας θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό , σε παγκόσμια κλίμακα.