Μια φορά στη Σύμη, στη Χάλκη, στο Καστελόριζο - Βαρβαρέσου, Αλέκα, 1975- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή σπουργιτάκια ;, 2002)
Τρία παραμύθια, τρεις μαγικές ιστορίες από τρία μικρά νησιά των Δωδεκανήσων. Παραμύθια με γοργόνες, ψαράδες, χαμένους θησαυρούς, άσπρες φώκιες και Μαλτέζους πειρατές. Παραμύθια που φέρνουν ως εμάς την αλμύρα της θάλασσας, τη μαγεία των θρύλων και τα μυστικά μιας άλλης εποχής, όταν οι ψαράδες συνομιλούσαν με γοργόνες στο πέλαγος, ερωτεύονταν άσπρες φώκιες στη Γαλάζια Σπηλιά και ανέσυραν από το βυθό χρυσά αγάλματα...