Η Σμαραγδένια και άλλα παραμύθια - Λυρατζή, Μαρία, 1967- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή σπουργιτάκια, 2000)
Έξι παραμύθια, έξι τρυφερές ιστορίες: Ο έρωτας της Σμαραγδένιας, της όμορφης γοργόνας, για τον αιχμάλωτο της αδερφής της Κωνσταντίνο και ι προσπάθειες της να τον ελευθερώσει... Ο Νικολιός και η νεράιδα του, ο αδιέξοδος έρωτας τους αι οι τρεις ευχές... Η αγάπη του μοναχικού άρχοντα για την ταξιδιάρα αρδερίνα του και η παρέμβαση της καλής νεράιδας... Ο Χειμώνας, ο θλιμμένος των εποχών, ερωτεύεται ην Άνοιξη, με ανεξέλεγκτες στη συνέχεια συνέπειες... Η Ροζίνα και η Λεύκη είναι δυο φιλενάδες υγδαλιές που μεγαλώνουν μαζί σ' ένα κτήμα, ώσπου μια μέρα το βοριαδάκι έρχεται ν' αναστατώσει ην ήσυχη ζωή τους... Στην τελευταία ιστορία περιγράφεται με κωμικό ρόπο η ζωή στη Λυπούπολη και η απρόβλεπτη μεταξύ τους επαφή...