Περιπλανήσεις - Cendrars, Blaise (Ροές, 1991)
Από την Αμβέρσα στη Τζένοβα και από το Ρότερνταμ στη Νάπολη ή στο Αμβούργο. . . Με ποιητική διάθεση και διεισδυτική γραφή ο Μπλαιζ Σαντράρ ταξιδεύει, παρατηρεί, ανατέμνει, σατιρίζει. Δίχως να βιάζεται να προφθάσει ή να κατορθώσει οτιδήποτε, αναλίσκεται στην αυτοενδοσκόπηση, διαθέτοντας τη λελογισμένη εκείνη τρυφερότητα, για έμψυχα και άψυχα, που καθιστά τα περιβλήματα - αδιακρίτως υλικού - διαφανή και, κατά συνέπειαν, εμφανή την «ψυχή» όσων μας περιβάλλουν. Ως μαιτρ του ταξιδιωτικού πλην βαθύτατα ανθρωπιστικού ρεπορτάζ, σημαδεύει την εποχή του με το γενικότερο έργο του, χαρακτηριστικότερο μέρος του οποίου αποτελεί το βιβλίο του «Περιπλανήσεις».