Μαρία Σκλοντόφσκα-Κιουρί, 1867-1934 : η διασημότερη γυναίκα επιστήμονας όλων των εποχών, φυσικός και χημικός - Ματσούκα-Ζαχαρή, Πόπη (Δωδώνη, 2001)
Παρασκευή 6 Ιουλίου 1934, κανένας ξένος, κανένας περίεργος δεν ξέρει πώς και με ποια χάρη στολίστηκε γι' αυτό το τελευταίο της ταξίδι. Ντυμένη στα κατάλευκα, με τ' άσπρα της μαλλιά ν' αφήνουν ξέσκεπο το απέραντο μέτωπό της, με γαλήνιο πρόσωπο, σοβαρή, είναι αυτή τη στιγμή ό,τι πιο ωραίο και ευγενικό υπάρχει στη Γη. Τα βασανισμένα και ροζιασμένα χέρια της, τα καμένα βαθιά από το Ράδιο και τα οξέα, είναι χαλαρά και ακουμπούν στο μάκρος του σεντονιού.