Ο χρυσός : η θαυμαστή ιστορία του στρατηγού Γιόχαν Αουγκούστ Σούτερ - Cendrars, Blaise (Καστανιώτης, 1998)
O χρυσός είναι η θαυμαστή ιστορία του στρατηγού Γιόχαν Άουγκουστ Σούτερ που, αρπαγμένος από τον ανεξήγητο δαίμονα της περιπέτειας, εγκαταλείπει το σπίτι του και τη χώρα του αναζητώντας μια χώρα ιδανική. Έτσι θα φτάσει στο Σαν Φρανσίσκο, στα πρώτα χρόνια του δέκατου ένατου αιώνα, περίοδο που θα διαδραματισθεί η εποποιία του. O στρατηγός θα κατακτήσει τη χώρα των ονείρων του και, βαθύπλουτος εν τέλει, θα καταστραφεί από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων του χρυσού στα κτήματά του.