Διαβάζοντας Παπαδιαμάντη - Μιχαήλ-Δέδε, Μαρία, 1922-2001 (Αρχείο Παπαδιαμαντικών μελετών, 2001)
Διαβάζοντας τον Παπαδιαμάντη, ακόμη και χωρίς την πρόθεση να κάνεις κάποια ανάλυση στο κείμενό του, εντυπωσιάζεσαι από πάρα πολλά πράγματα. Η τέχνη του, η κυριαρχία του στη φράση, στη λέξη, στην εικόνα, υποχρεώνουν να σταθείς στη γνώση του, στην παρατηρητικότητά του, στην αισθητική του, πέρα όλα αυτά από πρόθεση αξιολόγησης της ίδιας του της τέχνης. Μαγεύεσαι και ανακαλύπτεις με λίγη προσοχή, τόσο ωραία και σχεδόν απροσδόκητα πράγματα πολύ συχνά, μία σοφία και μια γνώση της ζωής που κυλάει γύρω του, που τελικά αισθάνεσαι, χωρίς σκέψεις και κριτικές θεωρήσεις, γιατί ο Παπαδιαμάντης είναι ο Παπαδιαμάντης, ο ένας, ο ανεπανάληπτος, εκείνος που καλά καλά δε σου επιτρέπει περισσότερη κριτική στο κείμενό του.