Ιδιοκτησία και πλούτος στη Σπάρτη της κλασικής εποχής - Hodkinson, Stephen (Ιστορία του αρχαίου κόσμου, 2004)
Όταν φέρνει κανείς στο νου του την αρχαία Σπάρτη, φαντάζεται μια μιλιταριστική κοινωνία που χαρακτηρίζεται από ισότητα των πολιτών και περιφρόνηση των υλικών αγαθών. Ωστόσο, η ατομική ιδιοκτησία και ο πλούτος έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της πόλης. Η ακμή της Σπάρτης κατά την κλασική εποχή επιτεύχθηκε χάρη σ ένα συμβιβασμό μεταξύ πλούσιων και φτωχών πολιτών. Οι οικονομικές διαφορές συγκαλύπτονταν πίσω από έναν ενιαίο τρόπο ζωής και την ισότιμη πρόσβαση στα υλικά αγαθά. Σταδιακά, όμως, η αύξηση των ανισοτήτων οδήγησε σε μια πλουτοκρατική κοινωνία και στην παρακμή της σπαρτιατικής δύναμης. Ο Stephen Hodkinson εφαρμόζει έναν πρωτοποριακό συνδυασμό ιστορικών, αρχαιολογικών και κοινωνιολογικών μεθόδων και αντικρούει ευρέως διαδεδομένες απόψεις για την πολιτισμική απομόνωση της Σπάρτης σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο. Η μονογραφία αυτή, γραμμένη από ένα μελετητή που θεωρείται αυθεντία στο χώρο του, αποτελεί το πρώτο έργο που πραγματεύεται το θέμα τόσο εκτεταμένα.