Νεότουρκοι και Μακεδονία : 1908-1912 - Βακαλόπουλος, Κωνσταντίνος Απ., 1951- (Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, 1988)
Με την έκδοση και της μελέτης μου αυτής ολοκληρώθηκε φέτος ένα πεντάτομο συνθετικό έργο γύρω από τη Νεότερη Ιστορία της Μακεδονίας (1830-1912). Πέντε ξεχωριστές μελέτες κάλυψαν μετά το 1983: την ιστορική εξέλιξη του μακεδονικού χώρου από τη γένεση του νεοελληνικού κράτους ως το συνέδριο του Βερολίνου (1830-1878), τη διαμόρφωση της πρώιμης φάσης του μακεδονικού αγώνα (1878-1894), την κατάσταση στη Μακεδονία στις παραμονές του μακεδονικού αγώνα (1894-1904), την ένοπλη φάση (1904-1908) και τη Νεοτουρκική περίοδο (1908-1912). Και οι πέντε αυτές εργασίες στηρίχθηκαν σε πολύμοχθες προσπάθειες σε ελληνικές και ξένες αρχειακές μονάδες, σε αυτοτελείς αδημοσίευτες πηγές και σε μια ογκωδέστατη δημοσιευμένη βιβλιογραφία. Τα εμπόδια ήταν πολλαπλά και προέρχονταν όχι μόνο από τεχνικά προβλήματα, αλλά κυρίως από τον ανθρώπινο παράγοντα. Πιστεύω ότι τελικά υπερνικήθηκαν και εξιχνιάσθηκε μια εντελώς άγνωστη και πολυσήμαντη περίοδος της νεοελληνικής, αλλά και της βαλκανικής ιστορίας.