Ο τελευταίος Καποδίστριας : από τον ολιγαρχικό και συγκεντρωτικό δημοκρατισμό στην άμεση διαδραστική δημοκρατία : βηματισμοί για μια αλλαγή του πολιτειακού και αυτοδιοικητικού συστήματος της ελληνικής δημοκρατίας - Γεωργογιάννης, Παντελής, 1946- ([χ.ό.], 2008)
Στην Ελλάδα του σήμερα όπου πρωτοστατούν τα συμφέροντα των τοπικών και κεντρικών αρχηγών και όπου η στείρα αντιπαράθεση αποσκοπεί σε μια απλή διόρθωση των καλώς ή κακώς εχόντων διοικητικών δομών και κατεστημένων αναδύεται η ανάγκη για δημιουργία ενός νέου, αποτελεσματικού και μακροπρόθεσμα λειτουργικού αυτοδιοικητικού και πολιτειακού συστήματος της χώρας. Η πρόθεση, λοιπόν, του συγγραφέα είναι να παρουσιάσει ένα νέο πολιτειακό και αυτοδιοικητικό σύστημα για την Ελληνική Δημοκρατία, κύρια χαρακτηριστικά του οποίου θα είναι η ενίσχυση του ρόλου του πολίτη και η συμμετοχή του στο πολιτικό γίγνεσθαι, μέσω ενός διαδραστικού δημοκρατικού συστήματος.