Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας - Leszcz, Molyn, 1952- (Άγρα, 2006)
"To καλύτερο βιβλίο που διαθέτουμε γύρω από το θέμα αυτό", κατά τον Jerome Frank, η "Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας" του Irvin D. Yalom χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες διεθνώς ως το βασικό βιβλίο αναφοράς για την ομαδική ψυχοθεραπεία. Το Αmerican Journal of Psychiatry το χαρακτήρισε μία από τις δέκα ψυχιατρικές εκδόσεις που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στη δεκαετία του 1970, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά. Γι' αυτή την πλήρως αναθεωρημένη και διευρυμένη πέμπτη έκδοση, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ μόλις το καλοκαίρι του 2005, ο καθηγητής Ίρβιν Γιάλομ συνεργάστηκε με τον μαθητή του, τον καθηγητή Μόλυν Λέζ, για να παρουσιάσουν τις πιο σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες στην έρευνα και την εφαρμογή της ομαδικής ψυχοθεραπείας διερευνώντας τις τελευταίες εξελίξεις και αντλώντας το υλικό τους από νέες έρευνες της τελευταίας δεκαετίας και από την ευρεία προσωπική κλινική εμπειρία και γνώση τους. Στην αναθεωρημένη αυτή έκδοση έχουν ενταχθεί νέες ενότητες για τη βραχεία ομαδική θεραπεία, τις θεραπευτικές ομάδες του διαδικτύου, τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, το τραύμα, την περίθαλψη υπό διαχείριση και τις εξειδικευμένες και δομημένες ομάδες (π.χ. ομάδες για εθισμούς και για ασθενείς με σωματικές νόσους). Ο Ίρβιν Γιάλομ και ο Μόλυν Λέζ εκσυγχρόνισαν πλήρως το ύφος και το περιεχόμενο των κεφαλαίων, πρόσθεσαν νέα κλινικά παραδείγματα, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν τις κλινικές και ερευνητικές πληροφορίες που εξακολουθούν να παραμένουν έγκυρες. Το κείμενο διανθίζεται από παραστατικά παραδείγματα από τις χιλιάδες ομαδικές συνεδρίες που έχουν συντονίσει στις δεκαετίες που ασκούν την ομαδική ψυχοθεραπεία. Η "Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας" είναι ένα εγχειρίδιο που συνδυάζει την πλούσια επιστημονική πληροφόρηση με τη ζωντανή περιγραφή. Η παρούσα έκδοση αποτελεί την πιο ενημερωμένη, περιεκτική και σε βάθος μελέτη της ομαδικής ψυχοθεραπείας που διαθέτουμε σήμερα. Το ουσιαστικότερο βιβλίο για την ομαδική ψυχοθεραπεία. Καλύπτει όλες τις κύριες τάσεις και χρήσιμες μεθόδους που πρέπει να κατέχει οποιοσδήποτε συντονίζει ομάδες κάθε είδους, πριν ασκήσει το ρόλο του. Ο Γιάλομ, με τη συνεργασία του Λέζ, αφομοιώνει και συνθέτει εδώ τη νεότερη επιστημονική έρευνα με τις κλασικές μελέτες, σε μια απολαυστική και διαφωτιστική αναγνωστική εμπειρία. Συζητά εκτενώς τους πυρηνικούς μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για να επέλθει η θεραπευτική αλλαγή μέσα σε μια ομάδα. Επιπλέον, παρουσιάζει τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει δύσκολα μέλη ομάδων και στρατηγικές για την εκπλήρωση των βασικών θεραπευτικών στόχων. Η γλαφυρή γλώσσα του κάνει ακόμα πιο συναρπαστική τη βαθιά κλινική πείρα του. Samuel T. Gladding, πρόεδρος της American Counseling Association (2004-2005)