Η σπηλιά της γοργόνας - Ψαραύτη, Λίτσα Σ., 1936- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή περιστέρια, 2009)
Η ιστορία μιας προγιαγιάς που έζησε εκατό χρόνια και πρόλαβε να διηγηθεί τις περιπέτειες της οικογένειάς της και την ιστορία μισού αιώνα όπως δε μας τη μαθαίνει κανένα σχολικό βιβλίο. Μιλάει για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, τον διωγμό τους από τους Τούρκους και τα δύσκολα χρόνια στη Σάμο. Για τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια, τα παιχνίδια στις γειτονιές, τα όνειρα, τις αμφιβολίες, τις χαρές, τους φόβους και την ελπίδα που δεν έχασαν ποτέ. Για την Ελλάδα που πολέμησε Ιταλούς και Γερμανούς κι αντιστάθηκε, για να ζήσει αργότερα έναν πικρό εμφύλιο. Για οργισμένους και φανατισμένους, ιδεολόγους και ανθρωπιστές και αγνούς πατριώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Για τη γοργόνα που έφτιαξε μια εκκλησιά με θαλασσινά όστρακα μέσα σε μια σπηλιά. Και για έναν έρωτα μοναδικό και αξεπέραστο και τον μυστικό γάμο σ' εκείνη την εκκλησιά.