Μεθόδου τέχνασμα - Carpentier, Alejo (Σύγχρονη Εποχή, 1988)
Το "Μεθόδου Τέχνασμα" είναι η ιστορία ενός λατινοαμερικάνου εθνοσωτήρα, ενός δικτάτορα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ήρωα φτιαγμένο με τη συναρμογή στοιχείων που χαρακτηρίζουν πολυάριθμες λατινοαμερικάνικες δικτατορίες του παρελθόντος και του παρόντος. Τύραννους που - εμπνευσμένοι απ' όσους Χίτλερ και Μουσολίνι υπάρχουν στην ευρωπαϊκή ιστορία - εγκαθίδρυσαν μια μέθοδο διακυβέρνησης που τα τεχνάσματά της, πολλαπλασιασμένα μέσα σε μια απέραντη και πολύπλοκη πραγματικότητα, είναι αυτά που εξακολουθούν να διαφεντεύουν σήμερα τη ζωή πολλών λατινοαμερικάνικων εθνών, ας αναφέρουμε τη Χιλή του Πινοτσέτ ή, λίγο παλιότερα, τη Νικαράγουα του Σομόζα.