Η εξορία και το βασίλειο - Camus, Albert, 1913-1960 (Κλασική λογοτεχνία ;, 1984)
Το τελευταίο αυτό βιβλίο του Καμύ αποτελεί αναμφίβολα συνέχεια των δύο προηγούμενων μυθιστορημάτων του, του Ξένου και της Πανούκλας. Ο άνθρω-πος είναι ένας εξόριστος, έτσι νιώθουν όλοι οι ήρωες των διηγημάτων του, που, όσο κι αν προσπαθούν να καταχτήσουν και να εισδύσουν στο βασίλειο, θα νιώ-θουν πάντοτε εξόριστοι. Η κίτρινη και θολή άμμος της αφρικανικής ερήμου, που την πλαισιώνουν οι μεσογειακές ακτές, αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο της ερημιάς του ανθρώπου. Θα επιτείνει την κρίση μέσα σ' αυτόν τον παράλογο κόσμο που ζει. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)