Μπρίσινγκρ. - Paolini, Christopher (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους : Μυθιστορήματα φαντασίας, 2009)
Όρκοι που δόθηκαν... Αφοσίωση που δοκιμάστηκε... Δυνάμεις που συγκρούονται... Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες από την πρώτη φορά που ο Έραγκον ψιθύρισε "μπρίσινγκρ", τη λέξη της αρχαίας γλώσσας που σημαίνει "φωτιά". Από τότε δεν έμαθε απλώς να κάνει μαγικά χρησιμοποιώντας λέξεις, δέχτηκε και προκλήσεις που τάραξαν τον πυρήνα της ύπαρξής του.Μετά τη φοβέρη μάχη ενάντια στους πολεμιστές της Αυτοκρατορίας, στις Φλεγόμενες Πεδιάδες, ο Έραγκον και ο Δράκος του, η Σαφίρα, κατάφεραν να γλιτώσουν τη ζωή τους μόλις την τελευταία στιγμή.Κι όμως, κι άλλες περιπέτειες ανοίγονται για το Δρακοκαβαλάρη και το Δράκο του, καθώς ο Έραγκον βρίσκεται δεμένος με κάποιες υποσχέσεις που ίσως δεν καταφέρει να κρατήσει. Πρώτος είναι ο όρκος στον εξάδελφό του, το Ρόραν: να τον βοηθήσει να σώσει την αγαπημένη του από τα δεσμά του βασιλιά Γκαλμπατόριξ.Όμως ο Έραγκον οφείλει πίστη και σε άλλους. Οι Βάρντεν έχουν απόλυτη ανάγκη τα ταλέντα και τη δύναμή του -το ίδιο τα Ξωτικά και οι Νάνοι. Όταν η ανησυχία αδράχνει τους επαναστάτες και ο κίνδυνος χτυπά από κάθε γωνιά, ο Έραγκον πρέπει να κάνει επιλογές -επιλογές που θα τον ωθήσουν να διασχίσει την Αυτοκρατορία και να φτάσει ακόμα παραπέρα, επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε αφάνταστες θύσιες. Ο Έραγκον είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για να απαλλαγεί η χώρα από την τυραννία. Μπορεί αυτό το κάποτε απλό χωριατόπαιδο να ενώσει τις δυνάμεις των επαναστατών και να νικήσει το βασιλιά;