Καρόλου Δάρβιν : βιογραφικόν σχεδίασμα μικρού τινος παιδίου - Μηλιαράκης, Σπυρίδων, 1852-1919 (Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2008)
Συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου και των 150 χρόνων από τη δημοσίευση της Καταγωγής των ειδών, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης ανατύπωσε και παρουσιάζει με αυτή την έκδοση το πρώτο μεταφρασμένο στα ελληνικά κείμενο του Δαρβίνου. Πρόκειται για το Βιογραφικόν σχεδίασμα μικρού τινος παιδίου, που μεταφράστηκε το 1877 από τον Σπυρίδωνα Μηλιαράκη και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εστία. Σε αυτό το μελέτημά του ο Δαρβίνος, ακολουθώντας ανάλογη προσπάθεια του Γάλλου Ιππόλυτου Ταιν, καταγράφει τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός γιου του. Πολλοί ακολούθησαν την ίδια γραμμή. Ο διασημότερος τον περασμένο αιώνα ήταν ο Ελβετός παιδαγωγός και επιστημολόγος Ζαν Πιαζέ. Ανάτυπο του δημοσιεύματος του Μηλιαράκη έφτασε στα χέρια του Δαρβίνου. Του το έστειλε με συνοδευτικό γράμμα ο Θεόδωρος Χελδράιχ (1822-1902). Ο Σπυρίδων Μηλιαράκης (1852-1919) καταγόταν από την Κρήτη, όπου και γεννήθηκε. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την εξάσκησε στα Σκόπια από το 1876 ως το 1881. Συγχρόνως ενδιαφέρθηκε για τη φυσιοδιφία και διετέλεσε καθηγητής Ζωολογίας και Βοτανικής στο πρότυπο σχολείο του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων. Με κρατική υποτροφία σπούδασε στο Βύρτσμπουργκ Φυτολογία κοντά στον ονομαστό καθηγητή Γιούλιους Ζαξ για τρία χρόνια (1881-1884) και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βοτανική. Μετά ακολούθησε πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στην Ελλάδα, ως υφηγητής και επιμελητής του Φυτολογικού Μουσείου, και συγχρόνως δίδασκε Φυσική Ιστορία στο Πρακτικό Λύκειο. Το 1892 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στην έδρα της Φυτολογίας (δηλαδή Βοτανικής) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία αποχώρησε το 1918. Πέθανε το επόμενο έτος. Ο Μηλιαράκης κατ’ επανάληψη ασχολήθηκε με τη θεωρία της εξέλιξης και προσπάθησε να διαδώσει τις ιδέες του Δαρβίνου.