Τήνος 1884 - Μαζαράκης, Γεώργιος Ι. (Χθές, σήμερα, αύριο, 1999)
Το 1882 ιδρύθηκε η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, από ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος, μεταξύ των οποίων ο Τιμ. Φιλήμων, ο Ν. Γ. Πολίτης, ο Δημ. Βικέλας, ο Δ. Γρ. Καμπούρογλου, ο Α. Μηλιαράκης, ο Γ. Δροσίνης, ο Σπ. Λάμπρος, ο Αλ. Ραγκαβής κ.ά. Σκοπός της Εταιρείας ήταν η περισυλλογή και διάσωση ιστορικής και εθνολογικής ύλης και αντικειμένων που θα συντελούσαν στη διαφώτιση της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και του βίου και της γλώσσας του ελληνικού λαού και η σύσταση Μουσείου. Ολόκληρος ο Ελληνισμός της εποχής εκείνης, ελεύθερος, αλύτρωτος και της διασποράς, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Εταιρείας για περισυλλογή πολιτισμού, αρχειακού υλικού αλλά και αντικειμένων ιστορικού ενδιαφέροντος και το κράτος ήρθε αρωγό σ' αυτή την προσπάθεια.