Ανθρωπολογία της διατροφής - Ματάλα, Αντωνία-Λήδα (Παπαζήσης, 2008)
Με αφετηρία το ερώτημα «Πώς έχουν διαμορφωθεί οι διαιτητικές συνήθειες των ανθρώπων», στο βιβλίο αυτό αναλύουμε τις θεμελιώδεις συνιστώσες της τροφικής επιλογής. Παραθέτουμε τις κυρίαρχες θεωρητικές προσεγγίσεις των ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων και ψυχολόγων για την ερμηνεία της διαιτητικής συμπεριφοράς, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της διατροφής του ανθρώπου από το απώτατο παρελθόν ως σήμερα μέσα από τις ιστορικές συγκυρίες, την τεχνολογική πρόοδο και τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς για να εξηγήσουμε τη διαφορετικότητα στη διατροφή. Εξετάζουμε τους κανόνες και τα διαιτητικά ταμπού στις κοινωνίες και τις θρησκείες και προσπαθούμε να διερευνήσουμε τη σημασία τους στην υγεία. Μέσα από τις τάσεις που επικρατούν στις διάφορες περιοχές του πλανήτη κοιτάμε το μέλλον και τις αλλαγές που μας επιφυλάσσουν οι νέες τεχνολογίες γεωργικής παραγωγής, αλλά και η στροφή στην παραδοσιακή διατροφή και η «ανακάλυψη» της πολιτιστικής κληρονομιάς.