Οδηγός Μουσείου Τηνίων Καλλιτεχνών Πύργου, Τήνου = Guide of the tinian artists museum in Pyrgos, Tinos - Γουλάκη-Βουτυρά, Αλεξάνδρα (Χθές, σήμερα, αύριο ;, 2004)
Η Τήνος δεν είναι μόνον το νησί της Μεγαλόχαρης, αλλά και του μαρμάρου. Ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης, ο Βιτάλης, οι Σώχοι, για να μείνουμε στα πιο γνωστά ονόματα, οι πιο σημαντικοί μας γλύπτες κατάγονται από την Τήνο και μάλιστα από τα δύο χωριά στο βόρειο τμήμα του νησιού, τον Πύργο και τα Υστέρνια. Ο Πύργος ιδιαίτερα, όσο κανένα άλλο χωριό της Τήνου, αποτελεί ένα ζωντανό Μουσείο Γλυπτικής, όπου σε κάθε γωνιά του συναντούμε θαυμάσια δείγματα επεξεργασίας του μαρμάρου: την πλακόστρωση των δρόμων του, τα θυρώματα με τους θυρεούς, τα διάτρητα υπέρθυρα, τους φεγγίτες, τις κρήνες, ιδιαίτερα την μεγαλοπρεπή κρήνη στην πλατεία με τον πλάτανο, θαυμάσιες λιθανάγλυφες πλάκες και μνημεία στο νεκροταφείο, τέμπλα, προσκυνητάρια, άμβωνες, θρόνους κ.ά. στις εκκλησιές. Σε όλα αυτά προστίθενται οι ζωντανές μνήμες για τους μαρμαράδες, η Σχολή Μαρμαρογλυπτικής και κάποια σύγχρονα μαρμαράδικα. Την εικόνα συμπληρώνουν το σπίτι -σήμερα Μουσείο- Χαλεπά και στην είσοδο του χωριού το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών. Στο Μουσείο αυτό συγκεντρώθηκαν έργα των Χαλεπά, Φιλιππότη, Βιτάλη, Σώχου, αλλά και του Δούκα, του Κουλουρή, του Καπαριά, του Ι. Λαμπαδίτη, του Ε. Λαμπαδίτη κ.ά. Πυρήνα αυτής της αξιόλογης συλλογής αποτέλεσε το 1962 η δωρεά του μπάρμπα Γιαννούλη Κουλουρή. Σε αυτή προστέθηκαν πολλές άλλες δωρεές καλλιτεχνών ή συγγενών τους που δημιούργησαν αυτό το ξεχωριστό σύνολο γλυπτών, που αποκαλύπτει την δύναμη της παράδοσης, της συνέχειας, του ταλέντου και της δημιουργικότητας που ανέπτυξαν οι ακούραστοι εργάτες του μαρμάρου σε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο.