Μια ποσοτική προσέγγιση των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής : η εμπειρία της πολιτικής "της σκληρής δραχμής" - Χιόνης, Διονύσιος Π. (Ενωση Ελληνικών Τραπεζών : Αντ. Ν. Σάκκουλας, 2000)
Το γνωστικό αντικείμενο της νομισματικής και ειδικότερα της συναλλαγματικής πολιτικής είναι μια περιοχή έρευνας η οποία αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης από οικονομολόγους, πολιτικούς, νομικούς καθώς επίσης και από χρηματοοικονομικούς αναλυτές. Δεδομένου ότι οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών αντικατοπτρίζουν μεταβολές μακροοικονομικών μεταβλητών αλλά και προσδοκιών για τη μελλοντική πορεία οικονομικών μεταβλητών, οι συναλλαγματικές μεταβολές αποτέλεσαν και αποτελούν μια περιοχή έρευνας όχι μόνο για τις ανεπτυγμένες χώρες, των οποίων τα νομίσματα ανήκουν στην κατηγορία της ελεύθερης διακύμανσης, αλλά και για τις χώρες που υπάγονται σε καθεστώς ελεγχόμενης ή σταθερής ισοτιμίας. Για τους δύο προαναφερθέντες λόγους αναπτύχθηκαν σημαντικές εφαρμογές της τεχνικής και οικονομετρικής ανάλυσης προκειμένου να ερμηνεύσουν και να προβλέπουν τη μεταβολή των ισοτιμιών. Σήμερα, η αυξημένη αλληλεξάρτηση μεταξύ των οικονομιών και η ραγδαία παγκοσμιοποίηση των οικονομιών κάνουν αναγκαία την εμπεριστατωμένη ανάλυση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Έτσι τα τελευταία χρόνια το στοιχείο το οποίο προσδίδει μια ιδιαίτερη σπουδαιότητα στην ανάλυση των μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι η αλληλεξάρτηση η οποία υφίσταται με άλλες οικονομικές μεταβλητές, με την κίνηση κεφαλαίων και άλλες χρηματοοικονομικές αποδόσεις. Κατ' αυτό τον τρόπο αναζητούνται μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ των συναλλαγματικών ισοτιμιών των επιτοκίων αλλά και αποδόσεων μετοχών και άλλων χρηματιστηριακών "προϊόντων". Στην παρούσα μελέτη γίνεται προσπάθεια να περιληφθούν οι σημαντικότερες από τις νέες εξελίξεις και τεχνικές οι οποίες επικεντρώνονται στην εξέταση των μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική ανάλυση.