Νησιωτικές κοινωνίες στο Αιγαίο πριν και μετά τις οθωμανικές μεταρρυθμίσεις : η περίπτωση των ελλήνων της Ρόδου και της Κώ (18ος - 19ος αιώνας) - Σαβοριανάκης, Παναγιώτης (Τροχαλία : Δήμος Ρόδου, 2000)
Σκοπός αυτής της μελέτης, ήταν η μελέτη της περίπτωσης των ελληνικών κοινοτήτων της Ρόδου και της Κω, κατά τους 18ο και 19ο αιώνες της οθωμανικής περιόδου και ειδικότερα πριν και μετά τις οθωμανικές μεταρρυθμίσεις. Διερευνήθηκε η εφαρμογή των επιταγών της κεντρικής διοίκησης στην τοπική κλίμακα και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη δράση, κοινωνική και ατομική. Αναζητήθηκε ιδιαίτερα η επίδραση των οθωμανικών μεταρρυθμίσεων στα φθίνοντα περιθώρια των τοπικών ιδιομορφιών. Όπως προσιδιάζει στη μελέτη περίπτωσης, επιχειρήσαμε την αμφίδρομη νοηματοδότηση του ειδικού από το γενικό και αντίστροφα. (...) Η επικέντρωση στους Έλληνες της Ρόδου και της Κω συνδέεται με το ότι οι κοινωνίες των δύο νησιών παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά, που, τόσο διαχρονικά όσο και κατά την οθωμανική περίοδο, τα διαφοροποιούσαν από τα υπόλοιπα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. (...) Παρά το ότι τα δύο νησιά ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις μεγέθους, εντούτοις οι χωροταξικές ρυθμίσεις, η εθνολογική σύσταση του πληθυσμού, το θεσμικό πλαίσιο και η οικονομία παρουσιάζουν για τον ιστορικό τέτοιας έκτασης ποιοτικές αναλογίες, ώστε όχι μόνο να νομιμοποιείται η συνεξέτασή τους αλλά και επιβάλλεται στην πράξη από το συμπληρωματικό χαρακτήρα των επιμέρους πηγών.