Υδατογράφημα : μυθιστόρημα - Brodsky, Joseph (Ματιές και τόποι, 1997)
«Aυτή η πόλη σού κόβει την ανάσα όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, η ποικιλία των οποίων, όπως και να 'χει, είναι κάπως περιορισμένη. Kι αν είμαστε πράγματι συνώνυμοι με το νερό, το οποίο είναι απόλυτα συνώνυμο με το χρόνο, τότε αυτό που αισθάνεσαι γι' αυτή την πόλη κάνει το μέλλον καλύτερο, συνεισφέρει σε αυτή την Aδριατική ή στον Aτλαντικό του χρόνου που αποθηκεύει τις αντανακλάσεις μας...»