Η ιστορία του γάμου : από την υποταγή στην οικειότητα ή πώς η αγάπη νίκησε το γάμο - Coontz, Stephanie, 1944- (Ιστορία, πολιτισμός / Βάσιας Τσοκόπουλος, 2008)
Τα τελευταία τριάντα χρόνια ο θεσμός του γάμου έχει αλλάξει περισσότερο απ όσο τα προηγούμενα πέντε χιλιάδες χρόνια, ενώ λίγοι από τους παλιούς "κανόνες" του γάμου είναι ακόμη σε ισχύ. Στο δικαστήριο, στον τύπο, στο οικογενειακό τραπέζι, μαίνονται μάχες σχετικά με τη σημασία του γάμου, τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι παντρεύονται και το ποιοι από εμάς μπορούν να παντρευτούν. "Η ιστορία του γάμου" είναι το ιδανικό βιβλίο για να κατανοήσει κανείς όχι μόνο τις λεπτές αποχρώσεις του σύγχρονου γάμου αλλά και τις διαμάχες σχετικά με τους γάμους ομοφυλόφιλων, τη συμβίωση και το διαζύγιο. Η Stephanie Coontz καταρρίπτει πολλούς μύθους για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του έγγαμου βίου, και φανερώνει τους λόγους για τους οποίους ο θεσμός αυτός, αν και εξαιρετικά ευάλωτος στις μέρες μας, εξακολουθεί να προσφέρει βαθειά ικανοποίηση και πληρότητα.