Η λίμνη των κύκνων - Φιλιππίδης, Πέτρος (Παπαδόπουλος, 2003)
Έξαφνα, σαν από μια αστραπή, η λίμνη λούστηκε με ένα έντονο φως και μπροστά του εμφανίστηκε η πιο όμορφη γυναίκα που είχε ποτέ του δει. «Ποιά είσαι;» ρώτησε ο πρίγκιπας. «Είμαι η Βασίλισσα των Κύκνων» είπε. «Είμαι ο κύκνος που προσπάθησες να σκοτώσεις». Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ είναι πιθανότατα το πιο αγαπημένο μπαλέτο όλων των εποχών. Η βραβευμένη εικονογράφος Λίσμπεθ Τσβέργκερ αποδίδει με τη δική της μοναδική ματιά την ιστορία αυτή της μαγεμένης πριγκίπισσας των κύκνων. Η δική της εκδοχή βασίζεται στην αρχική παραλλαγή του ίδιου του Τσαϊκόφσκι, όπου η αληθινή αγάπη υπερνικάει κάθε εμπόδιο, παρά στην μεταγενέστερη απόδοση με το τραγικό τέλος, που τελικά επικράτησε. Οι εικόνες της, φωτεινές, λυρικές, γεμάτες χάρη και ομορφιά, παραπέμπουν με θαυμαστό τρόπο στη λάμψη του μπαλέτου και στην παντοτινή απήχηση αυτού του αγαπημένου παραμυθιού.