20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα - Verne, Jules, 1828-1905 (Κλασική λογοτεχνία για παιδιά και για νέους ;, 1996)
20000 ΛΕΥΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Ένα τεράστιο "κήτος" διατρέχει τους ωκεανούς και προκαλεί τους ναυτικούς. Δεν είναι γέννημα της φύσης αλλά της ανθρώπινης επινόησης. Ο "Ναυτίλος" διοικείται από τον πλοίαρχο Νέμο, που έχει ορκιστεί να "τιμωρήσει" την ανθρωπότητα και να βοηθήσει τους αδικημένους. Η μανία του είναι μεγάλη, αλλά και η μανία της θάλασσας ακόμη μεγαλύτερη.