Ιβανόης - Scott, Walter, Sir, 1771-1832 (Κλασική λογοτεχνία για παιδιά και για νέους, 1997)
Ένα μυθιστόρημα που εξακολουθεί να μαγεύει το σύγχρονο αναγνώστη. Παρουσιάζει με δεξιοτεχνία τις παραδόσεις των Νορμανδών και των Σαξόνων στα χρόνια των σταυροφοριών. Αναπαριστά την εποχή των ιπποτών, μια ρομαντική εποχή τη μεσαιωνικής Αγγλίας. Ο ήρωας επιστρέφει στην πατρίδα του από τους Άγιους Τόπους αγωνίζεται στο πλευρό του νόμιμου βασιλιά και τελικά δικαιώνεται. Άσκησε μεγάλη επιρροή στους χιλιάδες αναγνώστες του για τα υψηλά ιδανικά που μεταδίδει μ' ένα μοναδικό και συναρπαστικό τρόπο. Ο Ουόλτερ Σκοτ (1771-1832), γεννήθηκε στο Εδιμβούργο. Υπήρξε ποιητής, καθώς και ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς ιστορικού μυθιστορήματος. Το 1819 έγραψε τον Ιβανόη, έργο που επηρέασε μεγάλους συγγραφείς όπως ο Αλέξανδρος Δουμάς και ο Αλεξάντρ Πούσκιν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)