Εφήμερα : δοκίμια - Παπανούτσος, Ευάγγελος Π., 1900-1982 (Φιλοσοφία, 2002)
Με τον τίτλο «Εφήμερα» το 1950 και «Επίκαιρα Ανεπίκαιρα» το 1960, συγκέντρωσα και εξέδωσα μια σειρά άρθρων μου, δημοσιευμένων στην εφημερίδα των Αθηνών «Το βήμα» (στήλη της Πέμπτης: «Πνευματικά ζητήματα»). Η πρώτη συλλογή αντιπροσωπεύει, με 41 άρθρα, την πενταετία 1946-1950 (περιλαμβάνονται σ' ένα τόμο με τον τίτλο «Εφήμερα»), η δεύτερη με 50 άρθρα τη δεκαετία 1951-1960 (περιλαμβάνονται σ' ένα τόμο με τον τίτλο «Επίκαιρα-Ανεπίκαιρα»). Τα δυο εκείνα βιβλία είναι από καιρό εξαντλημένα και τώρα παρουσιάζονται πάλι σε μια επιμελημένη και καλαίσθητη έκδοση. Η νέα έκδοση οφείλεται πολύ περισσότερο στην πρωτοβουλία του Εκδότη που προθυμοποιήθηκε να ικανοποιήσει τη ζήτηση του αναγνωστικού Κοινού, παρά στην επιθυμία του Συγγραφέα να ξαναδεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων παλαιά κείμενά του. Το κίνητρό του, τότε που τα πρωτοέδωσε ήταν να σώσει από τη λήθη μερικά σύντομα δοκίμιά του δημοσιευμένα στον καθημερινό Τύπο. Οι συγγραφείς έχουν τη (συγγνωστή) καλή πίστη ή την (ασύγγνωστη) ματαιοδοξία να νομίζουν ότι τα κείμενά τους πρέπει να σωθούν, γιατί μπορούν να διδάξουν, να παρηγορήσουν ή να διασκεδάσουν τον άνθρωπο στο δύσκολο δρόμο της ζωής. Αυτό ακριβώς το κίνητρο έκανε το συγγραφέα του βιβλίου τούτου να προβεί στην έκδοσή του. Όσο και αν τρέχει σήμερα με μεγάλο διασκελισμό και με γοργό ρυθμό ο χρόνος και μαζί του μεταβάλλονται οι διαθέσεις, οι αντιλήψεις, οι συνήθειές μας, το ανθρώπινο τοπίο (στην Ελλάδα τουλάχιστο) δεν έχει, ή δεν έχει ακόμη αλλάξει ριζικά. Και ένας καλός λόγος, αν είναι τίμιος και θαρραλέος, πάντα μπορεί να ωφελήσει εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη βοήθειας από κάποιον που τον δίδαξε πολλά η ζωή με τις εμπειρίες και τις δοκιμασίες της. Ο συγγραφέας τούτου του βιβλίου «θα είναι ευτυχής» αν οι παλαιές αυτές σελίδες φάνουν χρήσιμες στους σημερινούς αναγνώστες του.