Το γαλάζιο απόγευμα - Boyd, William, 1952- (Ωκεανίδα, 1997)
Όλα αρχίζουν στο Χόλλυγουντ, στη δεκαετία του 1930. Ένας ηλικιωμένος κύριος πλησιάζει μια νεαρή αρχιτεκτόνισσα και της λέει ότι είναι ο πατέρας της. Την πείθει τελικά να τον συνοδεύσει στη Λισσαβόνα για αν ξαναβρεί τη μεγάλη αγάπη τής ζωής του. Στη διάρκεια του ταξιδιού της αφηγείται όσα έγιναν πριν από μερικές δεκαετίες στις σπαρασσόμενες από τον πόλεμο Φιλιππίνες.