Ο κήπος με τα δηλητήρια - Bajo, Cristina, 1937- (Ωκεανίδα, 2007)
Tο δράμα μιας νεαρής γυναίκας, θύματος μιας κοινωνίας σημαδεμένης από κρυφές επιθυμίες κι έναν αυστηρό καθολικισμό, που αποφασίζει να πάρει τη δικαιοσύνη στα χέρια της. H είσοδος του φρούραρχου Λόπε δε Σότο στην κλειστή κοινωνία της αποικιακής Κόρδοβας έχει καταλυτική σημασία για το δον Γκουαλτέριο, τη γυναίκα του Αλντα και την κόρη του Σεμπαστιάνα. O δον Λόπε δεν αργεί να γίνει εραστής της φιλόδοξης Αλντα, μιας γυναίκας που διαφεντεύει με σκληρότητα τη μοίρα της κόρης της, την κλείνει σε μοναστήρι για να την τιμωρήσει για τον κρυφό της έρωτα και στη συνέχεια την αναγκάζει να παντρευτεί ένα αδίστακτο κτήνος. Όμως στη μονή η Σεμπαστιάνα θα μάθει τα μυστικά των φαρμακευτικών και δηλητηριωδών φυτών από μια μοναχή. H τέχνη αυτή θα της δώσει τη δυνατότητα να πάρει εκδίκηση από τους εχθρούς της... Mε την έντονη, επιδέξια κι εντυπωσιακή γραφή του δεν είναι μόνο η αναπαράσταση ενός κόσμου και μιας εποχής ελάχιστα γνωστής. Είναι επίσης μια διεισδυτική ματιά στα πιο σκοτεινά κίνητρα του ανθρώπου και στα τεχνάσματα που μηχανεύεται για να κάνει τις κρυφές επιθυμίες του πραγματικότητα. Και πάνω απ' όλα είναι ένα ξεχωριστό, αποκαλυπτικό, πραγματικά μαγικό μυθιστόρημα.