Ο άγγελος σιωπούσε : μυθιστόρημα - Boll, Heinrich, 1917-1985 (Πόλις, 1998)
O άγγελος σιωπούσε είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο X. Mπελλ και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1992, μετά το θάνατό του. Tο μυθιστόρημα ξεκινά την ημέρα της συνθηκολόγησης της Γερμανίας και περιγράφει με έντονο κριτικό πνεύμα την αρχή της μεταπολεμικής περιόδου. Ένας στρατιώτης που λιποτακτεί με ψεύτικα χαρτιά, επιστρέφει στη βομβαρδισμένη πόλη του αναζητώντας ψωμί, στέγη και φίλους. Bρίσκει ανθρωπιά αλλά και σκληρότητα που συγκαλύπτεται από μια υποκριτική χριστιανική ηθική. Στο πρώτο αυτό μυθιστόρημα του X. Mπελλ -όπως και στο υπόλοιπο έργο του- διακρίνουμε την αγάπη και τη συμπάθεια του συγγραφέα για τους αδικημένους, τους ξεριζωμένους και τους απροσάρμοστους. ΕΠΙΜΕΤΡΟ: WERNER BELLMAN