Τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Οδησσού : 1816-1936 - Αυγητίδης, Κώστας Γ., 1926- (Δωδώνη, 2000)
Τα ελληνικά σχολικά ιδρύματα της Οδησσού αποτέλεσαν ένα από τα βασικά μέσα αγωγής, καλλιέργειας της μητρικής γλώσσας και αφομοίωσης του εθνικού πολιτισμού. Είχαν γίνει πολιτικά φυτώρια, όπου σκοπός της κάθε διδασκαλίας ήταν η προετοιμασία για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια αμερόληπτη εκτίμηση της περιόδου που διένυσαν τα ελληνικά σχολεία της Οδησσού και επιδίωξή του είναι να προσφέρει στον αναγνώστη τεκμηριωμένα γεγονότα του παρελθόντος, που ανατρέπουν κάθε είδους μορφή προπαγάνδας σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Επίσης, ο ορθός προσδιορισμός του παρελθόντος σε συνδυασμό με την πρέπουσα ιστορική ακρίβεια μας προσφέρουν τη δυνατότητα επεξήγησης της σημερινής πραγματικότητας.