Κάποτε στην Τήνο : παλίμψηστα λαογραφικά - Φλωράκης, Αλέκος Ε., 1948- (Χθές, σήμερα, αύριο ;, 2002)
«Τριάντα ένα χρόνια μετά, και αφού το βιβλίο έχει προ πολλού εξαντληθεί, ξαναφαίνονται εδώ, χάρη στον εκδότη Στρατή Φιλιππότη, μερικά από τα στοιχεία που το συγκροτούσαν. Δεν είναι ίδια· ερμηνευτικές επισημάνσεις και αναγωγές εμφιλοχωρούν. Διαφορετική είναι και η δομή, που αποσκοπεί όχι μόνο στην παράθεση των πληροφοριών, όπως τότε, αλλά και στο σχολιασμό τους. Προσπάθησα ωστόσο να διατηρήσω, όσο γινόταν, εκείνη την αμεσότητα. Εμπλούτισα το υλικό με στοιχεία από την πρόοδο της έρευνας, κράτησα όμως το λόγο ζωντανό, συχνά αφηγηματικό. Απέφυγα και τις υποσημειώσεις, παραθέτοντας στο τέλος ενδεικτική βιβλιογραφία. (...) Παλίμψηστα -ξαναγραμμένα- τεκμήρια μιας εποχής και μιας προσωπικής περιπλάνησης. Κάποτε· όταν μάθαινα να μιλώ με τους ανθρώπους και ν' ακούω τα πράγματα. Κάποτε στην Τήνο... Εγώ».