Ο γλύπτης Δημήτριος Ζ. Φιλιππότης - Μαυρομιχάλη, Ευθυμία Ε. (Δοκίμιο, ιστορία, 2003)
Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να αναδειχτεί η καλλιτεχνική φυσιογνωμία του γλύπτη μέσα από την τεκμηριωμένη βιογραφία του, την παρουσίαση και ένταξη του έργου του στο καλλιτεχνικό περιβάλλον της εποχής του. Η καλλιτεχνική παρουσία του Δημήτριου Ζ. Φιλιππότη, κατά την τελευταία τριακονταετία του 19ου αιώνα, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Είναι ο πρώτος που εισάγει στη νεοελληνική γλυπτική θέματα με παιδικές μορφές σε καθημερινές σκηνές και δημιουργεί τις πρώτες ελεύθερες συνθέσεις, χωρίς να προηγηθεί παραγγελία, μέσα στην ατμόσφαιρα του ρομαντικού ρεαλισμού, που ήκμαζε ήδη στην Ευρώπη. Από την άποψη αυτή ο Φιλιππότης διαλέγεται και προκαλεί με έναν δικό του, προσωπικό τρόπο το καλλιτεχνικό κατεστημένο της εποχής του, όπως είχε παγιωθεί μέσα στο κλίμα του κλασικισμού.