Οι Μανδαρίνοι - Beauvoir, Simone de, 1908-1986 (Ξένη Πεζογραφία, 1982)
Η ΣΙμόν Ντε Μπωβουάρ διάσημη η ίδια γυναίκα του πιο διάσημου ακόμα Γάλλου συγγραφέα και πνευματικού ηγέτη Ζάν Πώλ Σάρτρ στο έργο τούτο μ' αδρές πινελλιές σκιαγραφεί και φιλοσοφεί πάνω: Στην αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου Στην ανθρωπιά, τη δικαιοσύνη και τον έρωτα Στην μοίρα του πνευματικού ηγέτη και του λογοτέχνη, σ' έναν μεταπολεμικό κόσμο, που προσμένει πάλι τον πόλεμο. Στην τρίτη θέση; (αν είναι δυνατή), ανάμεσα στους δυο κόσμους που χωρίζουν ανελέητα την ανρθωπότητα... Ένα υπέροχο μυθιστόρημα με τα στοιχεία ενός συγκλονιστικού ντοκουμέντου. Le Mond «Οι Μανδαρίνοι» είναι η καταπληκτικότερη μυθιστοριοποιημένη έρευνα για τους διανοούμενους του μεσοπολέμου. Η σαρωτική του δύναμη, η ποκιλία του, η ακρίβειά του. Η αντικειμενικότητά του, όλα μαζί συνδυάζονται για να παρουσιάσουν το πιο εκθαμβωτικό πανόραμα των γιγάντων της αριστερής όχθης, τις φιλίες τους και τις συμμαχίες τους. Paul Johnson, «New Statesman» Μια λαμπρή σάτιρα για τους τρόπους και τις ηθικλες αξίες μιας ομάδας διανοουμένων, που πολλοί πιστεύουν ότι αποτελούν ένα είδος ελίτ. Οι χαρακτήρες του, ιδιαίτερα οι γυναίκες που εμφανίζονται στο μυθιστόρημα αυτό, δεν ξέρουν φραγμούς και συχνά φτάνουν ως την αρπακτικότητα.Οι διάλογοι είναι τσουχτεροί, ειλικρινείς με σπάνια αμεσότητα και πειστικότητα. Οι επιπόλαιες ερωτικές περιπέτειες των χαρακτήρων καταγράφονται με μικροσκοπική ακρίβεια. «Guardian» Αυτό υο μυθιστόρημα που έφερε στην Μπωβουάρ το βραβείο Γκονκούρ, μια από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις στη Γαλλία, διακρίνεται από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα του, από την παρουσία μιας αναντίρρητης διάνοιας. Είναι μια προσπάθεια απεικόνισης της εμπειρίας των διανοουμένων, που με τον πόλεμο ψάχνουν να βρουν για τον εαυτό τους τι ακριβώς σημαίνει ελευθερία και τι συνεπάγεται. «Times Literary Supplement»