Βίος και πολιτεία του Μάικλ Κ - Coetzee, J.M., 1940- (Ξένη Πεζογραφία, 1996)
Ήμουν σιωπηλός και ηλίθιος στην αρχή, θα 'μαι σιωπηλός και ηλίθιος στο τέλος. Δεν υπάρχει τίποτα να ντρέπεσαι όταν είσαι χαζός. Φυλάκιζαν τους χαζούς πριν να φυλακίσουν οποιονδήποτε άλλον. Τώρα έχουν στρατόπεδα για παιδιά που οι γονείς τους το έσκασαν, στρατόπεδα για ανθρώπους που κλοτσάνε και αφρίζουν από το στόμα, στρατόπεδα για ανθρώπους με μεγάλα κεφάλια και για ανθρώπους με μικρά κεφάλια, στρατόπεδα για ανθρώπους χωρίς εμφανή μέσα συντήρησης, στρατόπεδα για ανθρώπους που διώχτηκαν από τη χώρα, στρατόπεδα για ανθρώπους που τους βρήκαν να ζουν σε αγωγούς για τα νερά της βροχής, στρατόπεδα για τα κορίτσια του δρόμου... Γλίτωσα απ' τα στρατόπεδα· ίσως, αν κρύβομαι, να γλιτώσω και από τη φιλανθρωπία.