Η μόδα στην αρχαία Ελλάδα : με 77 εικόνες και σχέδια - Πεκρίδου-Gorecki, Αναστασία (Δημ. Ν. Παπαδήμας, 2008)
Κάθε προσπάθεια, που αποσκοπεί στο να προβάλλει συνοπτικά τις ενδυματολογικές συνήθειες της ελληνικής αρχαιότητας στον καθρέφτη των πολύ διαφορετικών καταλοίπων της, φαίνεται εκτεθειμένη σε μια προβληματική, η οποία είναι οικεία στις αρχαιογνωστικές επιστήμες από την παιδική τους ηλικία. Εξαιτίας του καταθλιπτικού πλήθους διαφορετικού χαρακτήρα γραμματειακών επιγραφικών, παπυρικών και εικαστικών μαρτυριών, που παραλάβαμε, επειδή δεν τις αξιοποιήσαμε πολλαπλώς ακόμη, είναι αναπόφευκτο να περιοριστούμε εκ των προτέρων στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση. Εάν κατορθώσουμε σήμερα να κοιτάξουμε προς το παρελθόν και να διατρέξουμε τους αιώνες της ιστορικής έρευνας, θα διαπιστώσουμε σαφώς ότι το φαινόμενο ενδυμασία, μέσα στο κύλισμα του χρόνου, ξεκίνησε από διαφορετικές κατευθύνσεις. Για αυτό η έρευνα ασκήθηκε με διαφορετικούς σκοπούς και απέκτησε ετερόκλιτη σημασία.